Föreningen Malmabergs IK

Malmabergs IK är en idrottsförening som grundades i Västerås år 1955. IK står för Idrott och Kultur. Vad som utmärker just Malmabergs IK är att genom historien har de flesta medlemmarna varit i åldersspannet 11 till 14 år. När föreningen blev en del av Riksidrottsförbundet några år efter att den bildats var ingen av medlemmarna äldre än 16 år, trots att den hade omkring 100 medlemmar. Sedan dess har Malmabergs IK haft olika sektioner för fotboll, bandy, handboll och innebandy.

Malmaberg IK fick sitt första seniorlag i fotboll år 1960. Både juniorer och seniorer ingick, men endast två av spelarna var seniorer. Inom fotbollen har framgångarna varit begränsade. De har hållit till i de lägre divisionerna. 1987 lyckades de ta sig till final i VLT cupen. I seriespelet har Malmabergs IK som bäst tagit sig upp till division 4. Detta var år 1995. Nuförtiden ligger fokus mest på ungdomsverksamheten. Bland annat var Malmabergs IK en av 112 klubbar som spelade i Mälarenergi Cup 2013. De ställde upp med ett P14-lag, dvs pojkar 14 år eller yngre. Laget placerade sig som 4:a i grupp C och gick vidare till slutspel. Där tog det stopp mot IK Sirius IBK Svart. I Västerås-området konkurrerar Malmaberg IKs ungdomslag mot bland andra Västerås IBS Ungdom, Torshälla IBK, Tillberga IK Roosters, Råby BK och Enköpings IBK.

På seniornivå har fotbollslaget blivit överskuggade av innebandylaget som startades 1995. Seniorlaget på herrsidan spelar i allsvenskan. Damernas seniorlag spelar i division 3. I nuläget ser det svårt ut för Malmabergs IK att få tag på resurserna för att kunna utmana på seniorsidan inom en stor sport som fotboll. Satsningen lär istället bli att unga talanger ska ha en stabil förening att spela i så att de kan utvecklas som spelare och gå vidare till någon av regionens större föreningar som seniorer.