Sporten innebandy

Innebandy är en mycket populär lagsport i Sverige, med hundratals olika lag inom flera olika nivåer (runt 940 olika registrerade föreningar). Sporten startade runt slutet på 1960 och är idag Sveriges tredje största sport (efter fotboll och futsal) och spelas flitigt av såväl män som kvinnor.

Hur fungerar innebandy?
Sporten är anordnad på så sätt att två lag möts, med totalt fem spelare inom varje lag (samt en målvakt för varje lag) och tanken är att man ska göra mål i det andra lagets bur, som självfallet vaktas av målvakten. Själva spelet under matchens gång kan likna ishockey, eftersom spelarna byts ut flitigt under hela matchen.

Innebandy är inte en dyr sport att praktisera eftersom man egentligen bara behöver en klubba och en innebandyboll. Idag finns det flera olika sorters klubbor att välja bland, men generellt så är klubborna mellan 85-105 cm, de kan ha en rak form eller en böj. Själva innebandybollen är gjord av plast och har 26 hål och en ganska gropig yta.

Är man målvakt inom ett innebandylag så måste man ha en speciell utrustning som består av en hjälm, skydd för knäna, en tröja som täcker armarna, byxor samt en magplatta. Vidare så är det också vanligt att målvakten väljer att använda tunna handskar. Målvakten får inte ha någon sorts kläder eller utrustning som täcker målet. Det gäller alltså att man har riktigt bra teknik.

Olika ligor inom innebandy i Sverige
I Sverige finns det som sagt flera olika nivåer som man kan spela innebandy på. Allt från skol-ligor till nationella ligor. Den absolut högsta ligan som man kan spela inom kallas för Svenska Superligan för Herrar respektive för Damer (innan kallades denna serien för Elitserie) och bedrivs av Svenska Innebandyförbundet. Vartannat år så äger också världsmästerskapen i innebandy för såväl herrar som damer rum och vidare så finns även Europacupen inom innebandy varje år. Där möts de bästa lagen från Europa.