Skatesporten och dess stilar

Skatesporten, som också kallas för skateboard, skejtboard eller rullbräda, är relativt vanlig i Sverige. Det finns två svenska skateboardåkare som var stora under 1980-talet och har satt sina spår i skateboardhistorien: Per Welinder och Per Holknekt.

Skateboardens historia
Sporten har sitt ursprung i USA och lanserades på 1950-talet då rullbrädorna användes som ett komplement när surfingsäsongen var över. Brädorna utnyttjades till att åka nerför backar, hoppa över hinder, åka slalom och freestyle. Skateboardsporten har sedan dess kommit i olika popularitetsvågor, dels under 1970-talet, då den även kom till Sverige, dels med nästa våg som kom under 1980-talet då Tony Hawk och Rodney Mullen blev stora skateboardåkare. Den fjärde vågen kom i slutet av 1990-talet och har pågått sedan dess. Detta beror bland annat på att det numera går att tjäna riktigt stora pengar inom skatebordsporten, då man som professionell kan göra sig en karriär.

Skatebordsportens stilar
Det finns flera stilar och åksätt som en skatboardåkare kan ägna sig åt och några av dessa är:

  • Downhill, som precis som det låter innebär att man åker skateboard nerför en relativt brant backe med skarpa kurvor. Detta ska gå så fort som möjligt. Åkarna åker på speciella longboardbrädor, för bästa möjliga grepp.
  • Freestyle innebär att skateboardåkaren gör olika trick så som exempelvis flips, akrobatik och spins, med sin smala och raka bräda.
  • Longboardåkning används för utförsåkning i backar, men det har blivit allt vanligare att ta sig fram på plan mark också.
  • Rampskating är att åkarna åker i olika typer av ramper som har olika former, såsom: Miniramp, Bowl/pool, Megaramp, Quarterpipe och Vertramp. Ramperna kan vara tillverkade av olika material allt från cement till plywood. Åkarna gör olika tricks med olika svårighetsgrader när de åker i ramperna. Det går att hitta ramper i olika parker i städer världen över eller så bygger åkarna sina egna.
  • Slalom räknas som den första grenen i skateboardsporten som blev godkänd. Det finns olika grenar inom slalomen för skateboard, som exempelvis: Rak, storslalom, special och hybrid.
  • Streetskating då brädåkningen sker på hinder som finns naturligt på torg och gator i städerna.